Plast tanker i PEHD for fiskeoppdrett

Mindre bruk av legemidler mot lakselus

05.04.2017

Spesialutviklede oppdrettstanker med plater fra Astrup AS

Oppdrettsnæringens satsning på miljøvennlig bekjempelse av lakselus gir resultater. Havbruksnæringen reduserte bruken av legemidler mot lakselus betydelig i 2016. Den positive utviklingen er en følge av næringens strategi og skyldes i hovedsak bruk av rensefisk og god virkning av flere medisinfrie tiltak heter det i en pressemelding fra Sjømat Norge.

Lakselus er en naturlig forekommende organisme i havet som man aldri blir kvitt, men som må kontrolleres i merdene. Derfor er det viktig at næringen ved siden av forebygging og medisinfrie metoder fortsatt har effektive legemidler i beredskap.

Nedgangen bekreftes av også av Mattilsynet som melder at lakselusnivået i oppdrettsanleggene på landsbasis høsten 2016 var i snitt lavere enn tidligere år.

Viktigste årsaker til nedgangen er trolig at flere har tatt i bruk medisinfrie tiltak samtidig som man er blitt enda flinkere til å bruke rensefisken på riktig måte, sier Henrik Stenwig, direktør miljø og helse i Sjømat Norge.

Spesialutviklede oppdrettstanker i PE-HD/Polystone® 

Rensefisk er en samlebetegnelse for flere ulike arter som plukker lakselus av oppdrettslaks og oppdrettsregnbueørret. Berggylt, rognkjeks og lignende er alle effektive lusespisere. Produksjon av rensefisk har økt kraftig og det er først og fremst produksjon av rognkjeks som dominerer.

Utfordringen med Rognkjeks er bla. at den har en kraftig sugeskive som den fester seg til underlaget med når den skal hvile. Innvendig kledning av tankene må derfor være lett å rengjøre, så glatt som mulig, samtidig som de  må ha nok vegger å suge seg fast på.

Løsningen ble et såkalt «smultringkar» med innvendig kledning av spesialproduserte PEHD/Polystone® plater, designet av vår kunde Plastsveis som igjennom mange år har spesialisert seg på utvikling av tanker til oppdrett. Våre plater er miljøvennlig i seg selv, og vi har et meget bevisst forhold til at våre leverandører ikke skal bruke Bisfenol A og ftalater i sine produkter, sier Ellen Holmerud som er produktsjef for teknisk plast hos Astrup AS.

PE-HD/Polystone® plater som ble brukt til innvendig kledning av disse tankene er godkjent for bruk i næringsmiddelindustrien, kan sveises, har meget høy slagfasthet og er lette å rengjøre. 

Les mer om materialet

Kontakt oss for materialinformasjon

Vårt nettsted bruker cookies. Fortsett å bruke nettstedet som normalt om du godtar dette. Les mer om vår bruk av cookies her